tr?id=191004198171028&ev=PageView
&noscript=1

Roasted Barley Castle Malting 25 kg

Palony jęczmień - 1000.0 - 1400.0 EBC

Indeks katalogowy: ME512293

Roasted barley (palony jęczmień) to surowiec wytwarzany z palenia jęczmienia. Nadaje piwu palonego, kawowego posmaku. Idealny do ciemnych piw.
  • Dostawa: od 5,10 USD (Paczkomaty InPost)
46,89 USD brutto / op 46,89 USD netto + 0% VAT / op
Waga opakowania:
Śrutowanie słodu:

Opis

Roasted barley (palony jęczmień) Castle Malting

 

Roasted barley (palony jęczmień) jest ziarnem używanym do warzenia piwa. Ten prawie czarny surowiec ma unikalny smak palonej kawy i czekolady dzięki procesowi palenia. Może być używany do nadawania głębokiego koloru i wyrazistego smaku stoutowi, porterowi, brown ale, czarnemu lagerowi, bockowi i innym ciemnym piwom. Roasted barley (palony jęczmień) jest starannie produkowany w ściśle kontrolowanych warunkach, dzięki czemu piwowarzy mogą tworzyć piwo o doskonałym smaku!

 

Barwa: 1000.0 - 1400.0 EBC

 

 

Cechy roasted barley (palonego jęczmienia):

 

- Wszystkie naturalne składniki organiczne

- Bez dodatku konserwantów i chemikaliów

- Wspaniały smak palonej kawy i czekolady

 

Korzyści roasted barley (palonego jęczmienia):

 

- Poprawia smak i aromat piwa

- Dodaje piwom głęboki czerwony mahoniowy kolor

- Zapewnia niezbędne składniki odżywcze dla wzrostu drożdży podczas fermentacji

 

Roasted barley (palony jęczmień) - zastosowanie

 

Palony jęczmień jest surowcem niesłodowanym - są to palone ziarna jęczmienia, które wnoszą do piwa przypalony smak z nutami kawy. Jest zbliżony do słodu Black, jednak aromat i smak jaki wnosi do piwa jest bardziej złożony. Ziarna palonego jęczmienia zawierają skrobię, a więc jego dodatek podnosi ekstrakt brzeczki. Wnosi do piwa bardzo silny palony posmak oraz głęboki, czerwono-mahoniowy kolor. W piwach typu stout i porter nadaje wytrawności.

Nadaje piwu palonego, ziarnistego, kawowego posmaku.

Idealny do warzenia takich piw jak stouty, portery, brown ale i innych ciemnych piw.

Roasted barley (palony jęczmień) można wykorzystać do 2-4% w brown ale lub 3-10% w porterach i piwach typu stout.

 

Specyfikacja roasted barley (palonego jęczmienia)

 

Wilgotność

% max. 4.5

Ekstrakt

% s.m min. 65.0

Barwa

°EBC 1000.0 - 1400.0

Barwa

Lovibond 375.6 - 525.6
 

Przechowywanie roasted barley (palonego jęczmienia)

Roasted barley (palony jęczmień) powinien być przechowywany w czystym, chłodnym (<22°C), suchym, bezzapachowym oraz wolnym od szkodników miejscu. Wówczas, czas w jaki można składować nieotwarte opakowania to nawet 3 miesiące dla surowca śrutowanego, a 24 miesiące dla surowca nie śrutowanego.

Należy uważać, aby surowiec nie miał styczności z gorącymi powierzchniami oraz aby nie wdychać pyłu z surowca.

Producent roasted barley (palonego jęczmienia):

Castle Malting

 

Śrutowanie słodu

Oferujemy możliwość śrutowania każdego słodu dostępnego w sklepie. Wyboru, czy słód powinien być śrutowany, czy też nie, dokonasz przed dodaniem słodu do koszyka.

Słód możemy ześrutować również do zacierania w kociołku automatycznym (Brewster Beacon, Klarstein, Coobra itp.). Jeśli chcesz, aby Twój słód został ześrutowany w ten sposób (grubiej) - poinformuj nas o tym w komentarzu do składanego zamówienia na słód śrutowany.

 

Koszty dostawy

Paczkomaty InPost : od 5,10 USD
Cena do potwierdzenia pod adresem e-mail: sklep@marxam.pl : od 0,25 USD

Zapytaj o produkt